villepihola

EVM:stä suora pankkituki Espanjan pankeille. Kuka maksaa Suomelle vakuudet?

Euroopan vakausmekanismin (EVM) hallitus on hyväksynyt Espanjan pankeille maksettavan ensimmäisen tukierän. Luxemburgin pääministerin Jean-Claude Junckerin mukaan espanjalaispankkien pääomia vahvistetaan 39,5 miljardilla eurolla.

 

Tukea maksetaan seuraavasti:

Bankia 17,96 mrd.€

Novagalicia, 5,43 mrd.€

CatalunyaCaixa 9,08 mrd€

Banco de Valencia 4,5 mrd.€

 

Lisäksi maksetaan 2,5 mrd€ Espanjan valtion osaksi tukemalle ja kiinteistökuplan tappioita varten perustetulle Sareb-roskapankille.

 

Tämä tekee yhteensä vasta 39,47 mrd.€. Minne mahtaa puuttuva 30 milj.€ hävitä?

 

Laina-aika on 12,5 vuotta, joka tarkoittaa sitä, että takaisinmaksu vuosi on vasta 2025. Espanjan pankit maksaa korkoa näistä lainoista keskimäärin alle 1 prosenttia.

 

Ja sitten asiaan, eli niihin surullisen kuuluisiin Jutan vakuuksiin.

 

VM:n tiedonannon mukaan ”Suomen saamat vakuudet kattavat koko enimmillään 100 mrd. euron suuruisen ohjelman ja Suomi saa vakuudet myös EVM:n kautta annetuille Espanjan lainaerille, mikäli ohjelma siirretään tulevaisuudessa maksettavaksi EVM:n kautta.”

 

Komision päätöksellä tuki maksetaan EVM:stä eikä ERVV:stä.

 

Ongelmalliseksi tässä asian tekee se, että Suomen Tasavalta on tehnyt sen vakuussopimuksen vain Espanjan pankkien talletussuojarahaston eli Fondo de Garantía de Depósitos de Entidades de Crédito (FROB) kanssa. Sopimusta ei siis ole tehty suoraan pankkien kanssa.

 

VM:n 25.9.2012 päivätyllä englanninkielisen tiedotteen julkilausumassa Suomi hyväksyi EVM:n suoran pankkien tukemisen yhdessä Saksan ja Alankomaiden kanssa kaikessa hiljaisuudessa, kun politiikassa mukana olevana olin tekemässä vaalityötä toreilla ja tutuilla, enkä huomannut silloin asiaa nostaa esille. - ei muuten suomenkielinen lehdistokään liikaa asiasta huudellut.

 

TalSa:n uutisesta ainakin saa sen käsityksen, että pankeille menevä laina ei kulje FROB:n kautta. - Ainoastaan roskapankille menevä 2,5 mrd.€.

 

Suomen pitäisi saada vakuuksia tästä tukilainaerästä minun laskujeni mukaan 284 milj.€, koska Suomen osuus EVM:n pääomasta on 1,7974 prosenttia, pääoma 39,5 mrd.€ ja vakuudet (pitäisi) kattaa 40% Suomen osuudesta.

 

Jännityksellä jään odottamaan ensiviikkoa, tuleeko VM:ltä tiedotetta suoritetuista vakuuksista. Espanjalaisten pankkien pitäisi tilittää vakuusrahat Lontooseen vakuustilille heti erän saatuaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Juha Kuittinen

Taitaa tulla salatut vakuudet/puutteellisin tiedoin olevat asiakirjat??

Käyttäjän villepihola kuva
ville pihola

Niin, ovathan ne jo tehneet ne sopimusasiakirjat, mutta siinä ei ole erikseen merkitty asianosaisiksi näitä pankkeja, - eli onhan ne silloin melko puutteelliset paprut. Mä luulen, että Pohjois-Koreaankin voi luottaa enemmän. ;D

Juha Kuittinen

"Urpilaisen mukaan uuden vakuussopimuksen vähäisempi salaisuus johtuu siitä, että sopijaosapuolena on Espanjan talletussuojarahasto, eikä liikepankki, kuten Kreikan tapauksessa. Urpilaisen mukaan sopimus noudattaa täysin Suomen julkisuuslainsäädäntöä". (Taloussanomat 17.7.2012).

Mielenkiinnolla tosiaan odotellaan mitä tuleman pitää...

Aki Saarikoski

Käsittelin myös tätä asiaa blogissani.

Vakuuksia ei tulla ikinä saamaan, nykyisen valtiovarainministerimme puheet on yhtä tyhjän kanssa. Vakuudet oli vaan demarien keino yrittää erottua muka positiivisesti muista valtapuolueista. Ne ovat siis vain poliittista retoriikkaa, käytännön merkitystä niillä ei ole.
Itse epäilin vakuuksia alusta alkaen, mutta tämän pitäisi olla viimeistään nyt päivänselvää kaikille, paitsi ehkä fanaattisimmille demareille ja Urpilaisen kannattajille.
Mutta heitä nyt ei saa järkiintymään millään.

Käyttäjän villepihola kuva
ville pihola

Vakuuksia on Kreikalta siirretty vakuudenhoitotilille suoritettuja eriä vastaava osuus, mutta ne ei ole Suomen hallinnassa ennen, kuin Kreikka on takaisin maksu vaikeuksissa. Eli aikaisintaan, kun ensimmäinen erä tai korot tulee maksuun joskus 15 vuoden päästä.

Espanjan suhteen vakuuksien saaminen voi olla melko erikoinen kuvio, koska sille myönnetyt tukilainat annetaan EVM:stä, kun taas Kreikan tukilainat on myönnetty ERVV:stä. Nämä mekanismit eroavat toisistaan toiminnallisesti ja rakenteellisesti melko paljon. EVM:iin on jokainen jäsenvaltio "sijoittanut" pääomaa, kun taas ERVV toimii pelkästään lainojen takausvastuilla.

Mitenköhän Jutta voi saada vakuudet meidän jo EVM:iin sijoittamille rahoille?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jotenkin näyttäisi siltä että asian käsittely eduskunnassa on keskeneräinen. Aiemminhan taitaa olla tukipäätös tehdyn ERVV:stä ja kun nyt se annetaankin EVM:stä niin uuteen käsittelyyn eduskunnassa.

"3 § E 130/2012 vp Pankkien suora pääomittaminen Euroopan vakausmekanismin (EVM) kautta
Asian ilmoittaminen

Ilmoitettiin, että asia on lähetetty valiokunnalle tiedoksi.

Käsittely

Todettiin, että perustuslain 50 §:n 3 momentin nojalla valiokunnan jäsenten on suuren valiokunnan päätöksen mukaisesti noudatettava vaiteliaisuutta liitemuistion sisällöstä.

Merkittiin tiedoksi ja päätettiin kutsua asiantuntijoita kuultaviksi.

Asian käsittely keskeytettiin."

http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/vkx3000.sh?TU...

http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/vkx4000.sh?${APPL}=vkfa03&${BASE}=vkfa03&${THWIDS}=1.58/1354701118_191502&${TRIPSHOW}=html=vkx/vkx5000+form=vkx5000&${THWURLSAVE}=58/1354701118_191502&${savehtml}=/thwfakta/vpasia/vkx/vkx.htm

"Valtioneuvoston kanta
Valtioneuvosto voi sinänsä hyväksyä puitesopimuksen muutokset. Ne vastaavat euroalueen hallituksen ja valtionpäämiesten 21
päivänä heinäkuuta 2011 sopimia toimia,
joilla parannetaan EVM:n tehokkuutta. Valtioneuvosto pitää välttämättömänä, että uusia
tukivälineitä koskevat keskeiset seikat päätetään keskinäisellä sopimuksella (yksimielisyydellä)."

http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/thw/?${APPL}=akirjat&${BASE}=akirjat&${THWIDS}=0.20/1354701380_348381&${TRIPPIFE}=PDF.pdf

Käyttäjän villepihola kuva
ville pihola

Jep.. Asia lepää Valtiovarainvaliokunnassa ja tulee sieltä kohta esiin ihan varkain, että siihen ei kukaan eduskunnassa enää ehdi mitenkään reagoida ennen päätöstä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kuten aina. Kiire kiireen perään jottei aikaa jää kunnolliseen asiakirjoihin tutustumiseen. Mutta se kai lieneekin tämän hallituksen tavoite. Päätökset mahdollisimman vähin tiedoin runnotaan läpi.

Toimituksen poiminnat